Invitați de marcă din industria filmului vin în Cetatea Alba Carolina

În 2-4 iulie, producțiile românești ale momentului și creatorii lor vin la Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF), pentru a-și întâlni publicul. Pavel Bartoș, Florin Piersic Jr., Andi Vasluianu, Șerban Pavlu, Ovidiu Crișan, Andrei Zincă, Magda Catone și Iulia Lumânare sunt invitații speciali care vor fi prezenți, în Cetate, în cele trei zile de festival. 

Pentru prima dată pe marele ecran din Alba Iulia va fi proiectat scurtmetrajul Romanian Tradition al îndrăgitului actor Pavel Bartoș. Comedia, bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească, va da, mâine, startul selecției de filme a acestei ediții a festivalului. Despre debutul său regizoral și ce va urma Bartoș le va povesti cinefililor de pe scena din Piața Cetății, începând cu ora 21:45.

Romanian Tradition va fi prezentat în deschiderea Freak Show The Movie, regizat de Florin Piersic Jr., un film inspirat din spectacolul de teatru omonim, în care publicul va avea ocazia să vadă evoluția cameleonică a unui singur actor. Miliardar de carton, muncitor pe şantier, bancher, pensionar, producător de film sau profesor sunt doar câteva dintre personajele pe care Florin Piersic Jr. le aduce în lumină, într-o poveste despre defectele și secretele firii umane. Proiecția va avea loc în prezența regizorului.

Sâmbătă, în a doua zi de festival, de la ora 21:45, publicul îl va întâlni pe actorul Andi Vasluianu, la proiecția lungmetrajului Luca, în regia lui Horațiu Mălăele, prezent la AIMFF în urmă cu doi ani. Luca este un thriller psihologic, desfășurat între București și New York City, în care umorul moare ultimul (dacă moare).

O parte din echipa filmul Și atunci, ce e libertatea? vine la festival, pentru a împărtăși publicului povestea deportării a 40.000 de oameni nevinovaţi, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita “Siberie românească”. Filmul va fi proiectat, pe ecranul din Esplanada Obeliscului, de la 21:45, în prezența regizorului Andrei Zincă și a actrițelor Magda Catone și Iulia Lumânare.

Duminică, în Piața Cetății, imediat după concertul surorilor Osoianu, Șerban Pavlu, o prezență constantă în multe dintre producțiile “Noului Val Românesc”, vine la proiecția comediei Ursul. În discuția ce va urma filmului, publicul va putea afla mai multe din culisele rolului jucat de Pavlu, de ce filmului lui Dan Chișu este mai actual ca niciodată, deși a fost lansat în 2011, și în pielea căror personaje s-a simțit cel mai bine de-a lungul timpului.

Berliner, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Marian Crișan, cunoscut deja publicului pentru Morgen, Rocker și Orizont, dar și pentru miniseria produsă de HBO România, Valea Mută, se va putea vedea în prezența actorului Ovidiu Crișan. Filmul aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate.

Câteva dintre proiecțiile cu invitați speciali vor fi urmate de sesiuni de Q&A, așa că recomandăm publicului să urmărească pagina de Facebook a festivalului pentru toate noutățile.

Programul complet al filmelor și evenimentelor este disponibil pe https://albafilmfest.ro/program/.

Reguli de acces la Alba Iulia Music & Film Festival

În Cetate, cinefilii vor fi în siguranță. Accesul la orice eveniment din cadrul festivalului va fi permis doar persoanelor vaccinate cu schemă completă împotriva noului coronavirus, pe baza adeverinței de vaccinare, celor care au un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și celor care dovedesc, printr-o adeverință emisă de medicul specialist, că se află într-o perioadă de 15-90 de zile de la infectarea cu noul coronavirus.

Intrarea este liberă, iar accesul în spaţiile destinate evenimentelor va avea loc cu 2 ore înainte de începere, în limita locurilor disponibile. Purtarea măștii va fi obligatorie pe toată durata evenimentului și se va păstra o distanță de 2 metri între spectatori.

În Piața Cetății și Piața Vestică, cu 2 ore înainte de începerea evenimentelor, Crucea Roșie va pune la dispoziție, gratuit, teste rapide spectatorilor nevaccinați sau celor care nu dețin dovada unui test anti-COVID cu rezultat negativ. Durata de eliberare a rezultatui testului este de 20 de minute.

Întregul regulament și Politica privind prelucrarea datelor cu caracter personal sunt accesibile aici.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Sponsori principali: Banca Transilvania, Azets.

Sponsori: Epson, PMA.

Parteneri de mobilitate: Casa Auto

Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Dante Café & Dine.