Trei documentare de neratat la Alba Iulia Music & Film Festival

Cea de-a 10-a ediție a Alba Iulia Music & Film Festival aduce pe ecranele din Cetate trei documentare de excepție, pe cât de diferite, pe atât de speciale: România Sălbatică, Navalnîi și Regele Mihai: Drumul către casă. Selecția organizatorilor invită publicul la o veritabilă incursiune în istorie și o călătorie, timp de două ore, în regiunile fabuloase și greu accesibile de pe tărâmurile noastre.

Câștigător al Premiului Publicului pentru cel mai popular film românesc în cadrul TIFF 21, România Sălbatică este rezultatul miilor de kilometri parcurși și a sutelor de ore de filmare realizate în decurs de zece ani, toate dedicate naturii din meleagurile noastre. Documentarul regizorilor Dan Dinu și Cosmin Dumitrache propune cadre dintre cele mai spectaculoase și povești pe măsură despre biodiversitatea țării.

“După 12 ore într-o zi și alte 12 ore în a doua zi, în ultimul moment, a venit un râs care s-a așezat în fața noastră la trei metri, s-a uitat la noi, ne-a oferit un super portret, cel care e și pe afișul filmului. După care și-a văzut de treabă liniștit”, a descris Dinu efortul din spatele filmului. 

România Sălbatică va fi proiectat în Piața Cetății, duminică, 21 august, cu începere de la ora 21:00. În deschidere acestuia, de la ora 20:00, introducerea în atmosfera filmului va fi asigurată de Mădălina Pavăl Live Orchestra și Alexei Țurcan, cel care semnează coloana sonoră a filmului, alături de alți 11 instrumentiști.

Adus în fața publicului într-un moment dramatic, în plină desfășurare a războiului din Ucraina, Navalnîi, documentarul semnat de regizorul canadian Daniel Roher, prezintă o realitate dură: prețul pe care îl plătesc oponenții regimului de la Kremlin în numele libertății de exprimare. Filmul îl are în prim-plan pe Alexei Navalnîi, un activist anti-corupție, care a supraviețuit unei tentative de asasinat în vara anului 2020, în timp ce se afla la bordul unui avion.

Filmul, care a produs, pe bună dreptate, numeroase dezbateri în presa internațională, îl umărește pe disidentul rus după momentul otrăvirii sale și insistențele soției acesuia de a-l transfera din Rusia într-un spital din Germania. În completarea documentarului vin două linii remarcabile. Una este revelația adevăratei naturi a regimului politic din Rusia, al cărui vârf este Vladimir Putin, precum și controlul mass-mediei și al internetului. A doua linie spune o poveste mai nișată, dar la fel de fascinantă, a felului în care se face jurnalism în epoca rețelelor sociale și a dark web.

Despre Navalnîi Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, spunea că dezvăluie “(…) un episod din istoria umanității”, nu în zadar filmul a fost recompensat cu Premiul Publicului la categoria documentare și Premiul Favorit la Festivalul de Film Sundance (SUA).

Navalnîi se vede duminică, la ora 21:00, în Piața Vestică.

Regele Mihai: drumul către casă urmărește povestea dramatică a ultimului rege al României, Mihai I. Un rege care, într-un act de curaj, l-a sfidat pe Adolf Hitler în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a fi, mai apoi, detronat și exilat din țara sa de către comuniștii lui Stalin.

Realizat în 2021, la aniversarea unui secol de la nașterea Regelui Mihai, documentarul include noi materiale despre perioada complicată a tinereţii sale, aşa cum a fost descrisă în jurnalul personal al Reginei Maria. Totodată, prezintă şi detalii din perioada de izolare personală şi socială a Regelui din timpul exilului din Elveţia, dar şi motivele pentru care Regele Mihai a ezitat să se întoarcă în România. Totul din perspectiva celor care i-au fost aproape în acea perioadă.

Regele Mihai: Drumul către casă, una dintre propunerile zilei de sâmbătă, 20 august, va rula în Grădina Cetății (Aleea Sf. Capistrano), la ora 20:45.