Povești de dragoste inedite încălzesc ultimul weekend de august la Alba Iulia Music and Film Festival

A șaptea ediție a celui mai așteptat eveniment dedicat filmului și muzicii din Alba Iulia, Alba Iulia Music and Film Festival (AIMFF), se pregătește să debuteze în 30 august. Printre filmele deja selectate de organizatori se numără foarte multe povești de dragoste inedite, prezentate fie în registrul comediei sau ca drame emoționante, toate așteptate de miile de spectatori ce vor fi prezenți în cetatea Alba Carolina.

„Orice eveniment care dă viață Cetății e important pentru noi. Asta a fost, de fapt, ideea de la care am pornit în tot procesul de restaurare și de punere în valoare a ei: să aducem vibrație și emoție în Cetate și să oferim bucurii și momente speciale, atât albaiulienilor cât și turiștilor. Alba Iulia Music and Film Festival este deja un reper solid în calendarul nostru de evenimente, prin conținutul lui aparte și prin calitatea publicului căruia i se adresează. Am văzut programul, cine va participa, ce se va asculta și proiecta și sunt convins că și ediția de anul asta va fi nu doar reușită, ci memorabilă”, spune Paul Voicu, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Alba Iulia.

Parking – un film de Tudor Giurgiu

Lansat recent, în deschiderea Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), Parking este cel de-al patrulea lungmetraj semnat de regizorul Tudor Giurgiu. Adrian, un poet din Sângeorz-Băi care emigrează ilegal în Spania anului 2002, are șansa să o întâlnească pe Maria, iar pasiunea ce se naște între ei nu ține cont de nimeni, încercările prin care trec fiind doar un test care să le confirme dragostea. Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, dar și actori români precum Mihai Smarandache, Carmen Florescu, Valentin Popescu, Emilian Oprea, Fülöp Erzsébet, Paul Cimpoieru.

Un bărbat fidel (L’homme fidel)

Plin de superstaruri este și filmul francez Un bărbat fidel (L’homme fidel, 2018) în care Louis Garrel, Laetitia Casta și Lily-Rose Melody Depp interpretează un triunghi amoros bizar. Cu un umor special și întorsături de situații neașteptate, o potențială crimă și două femei fatale, povestea ne plimbă printr-un Paris pitoresc, în care iubirea nu e neapărat ceea ce pare. Comedia a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul International de Film San Sebastian, în 2018, și premiul special al juriului la TIFF 2019.

Joacă-te cu focul! (Joueurs) – regia Marie Monge

Un rollercoaster de emoții îi așteaptă pe toți spectatorii filmului Joacă-te cu focul! (Joueurs), lungmetrajul de debut al regizoarei franceze Marie Monge, selectat, în 2018, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes. Ceea ce debutează ca o simplă poveste de dragoste dintre doi tineri parizieni se transformă treptat într-un thriller ce ne introduce în lumea subterană a jocurilor de noroc ilegale, în care adrenalina și banii nu prevestesc nimic bun.

Sutienul (The Bra) – regia Veit Helmer

Oricine a văzut măcar un film al multi-premiatului regizor, scenarist și producător Veit Helmer, știe că, odată cu primele cadre, orice se poate întâmpla. Comedia mută cu accente absurde Sutienul (The Bra, 2019) nu face excepție de la această regulă. Filmată în satele pitorești din Azerbaidjan, aventura inocentă a mecanicului pornit în căutarea sufletului pereche, cucerit iremediabil de un sutien agățat de locomotiva pe care o conduce, este de-a dreptul irezistibilă. În povestea reimaginată a Cenușăresei, spectatorii români o vor descoperi și pe Maia Morgenstern interpretând unul din rolurile importante ale filmului.

Vară rock’n’roll (Leto) – regia Kirill Serebrennikov

Într-o Vară rock’n’roll (Leto, 2018), dragostea nu poate fi decât complicată, nu doar de cele trei personaje principale care încearcă să jongleze între viața amoroasă și cariera muzicală, ci și de contextul social și politic al anilor ’80 în Rusia. Regizorul Kirill Serebrennikov reușește un nou film excelent cu această producție lansată anul trecut, o reamintire a puterii muzicii rock de a deveni un mod de a evada într-o realitate fără constrângeri și amenințări.

Vieți duble (Doubles Vies) – regia Olivier Assayas

Bogata lume pariziană a editurilor de lux ar putea părea un loc perfect pentru povești de dragoste veritabile, lucru contrazis, chiar din titlul, de Vieți duble (Doubles Vies, 2018). Comedia de moravuri scrisă de Olivier Assayas este, însă, departe de a fi atât de previzibilă. Singurul lucru ce poate fi anticipat e că Juliette Binoche face, din nou, un rol minunat alături de alți mari actori francezi.

Multe alte surprize cinematografice dar și muzicale îi așteaptă pe spectatorii care vor fi prezenți, în 30 august și 1 septembrie, la Alba Iulia. Invitații speciali și alte momente speciale vor fi anunțate, în curând, de către organizatori. Ca la fiecare ediție, toate evenimentele din cadrul Alba Iulia Music and Film Festival vor avea intrare liberă.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia.
Sponsori principali: Banca Transilvania și AzetsInsight
Sponsori: PMA, Mobila Dalin
Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Hotel Cetate, Dante Cafe& Dine
Parteneri media: Radio Cluj

Leave a Reply

Your email address will not be published.