Comedii, documentare și drame: cele mai noi filme românești ajung la Alba Iulia Music & Film Festival 2018

O selecție de filme românești produse în ultimul an și jumătate este inclusă în programul celei de-a 6-a ediții a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF).

Între 31 august și 2 septembrie, cinefilii prezenți la Alba Iulia vor avea ocazia să vizioneze filme în avanpremieră dar și producții care au fost deja premiate în festivaluri internaționale.

Având premiera mondială la TIFF 2018, Dacii liberi, documentarul semnat de Andrei Gorgan și Monica Lăzurean-Gorgan, e departe de a împăca vreuna din viziunile existente asupra acestei perioade din istoria țării. Români ferm convinși că dacii au construit piramidele, adulți ce-și petrec timpul liber reconstituind bătălii dintre daci și romani, istorici care încearcă să aducă un pic de rațiune în dezbatere, toți se regăsesc în acest documentar căruia nu-i lipsește umorul, involuntar de cele mai multe ori. Și dacă tot vorbim de umor, festivalul propune o comedie autentic românească: Ghinionistul, filmul românesc cu cele mai mari încasări din 2017 şi câştigătorul premiului publicului la gala Premiilor GOPO 2018. În regia lui Iura Luncașu, filmul este o cursă plină de imprevizibil pe care un tânăr chitarist o parcurge  în speranța că va ajunge la audiţiile ce îi vor schimba viitorul. Ambele filme sunt programate vineri, 31 august, în prima seară de festival.

Sâmbătă, 1 septembrie, sunt programate două filme lansate la sfârșitul anului trecut. Debutul în lung metraj al regizorului Andrei Crețulescu, Charleston, este un cocktail pop condimentat cu umor negru și melodramă, care s-a bucurat de o premieră mondială în competiția oficială de la Locarno 2017. În cu totul alt registru,  Hawaii e povestea taximetristului ce trăiește în România comunistă și află că a moștenit o avere impresionantă în insula americană ce dă titlul filmului. Șansa de a deveni milionar în dolari e blocată de riscul ca statul să-i confiște toată averea. Hawaii este un film cu totul atipic despre regimul comunist, semnat de regizorul Jesús del Cerro, avându-i pe Dragoș Bucur, Cristina Flutur și Andi Vasluianul în rolurile principale.

Avanpremiera filmului Secretul fericirii este programată pentru duminică, 2 septembrie. Cu acest film prezentat, în acest an, în mai multe festivaluri internaționale (TIFF, Los Angeles Film Awards, Virgin Spring Cinefest) actorul Vlad Zamfirescu își face debutul regizoral, interpretând și unul din rolurile principale. Lupta de a păstra aparențele unei relații perfecte poate duce la pierderea unei mari iubiri, ar fi concluzia acestei povești în care secretele unui cuplu sunt aduse, cu umor dar și nostalgie, pe marele ecran. Excelenta distribuție din Scurtcircuit va convinge orice cinefil să nu rateze proiecția de duminică a filmului. Inspirat de fapte reale, filmul are în prim plan doi adolescenți pe care părinții îi obligă să-și dea copilul spre adopție. Situația ia o cu totul altă turnură când, a doua zi după nașterea prematură, salonul în care se afla bebelușul este cuprins de un incendiu. Oana Ștefănescu, Magda Catone, Valentin Popescu și Maria Morgenstern sunt printre actorii pe care îi veți putea vedea în acest film regizat de Cătălin Saizescu.

Invitați speciali din lumea filmului și a muzicii românești vor fi prezenți, la Alba Iulia Music and Film Fest, pentru a se întâlni cu publicul de aici. Noi detalii vor fi anunțate în curând.