Actori, regizori și personaje “din alte lumi”, invitați speciali la Alba Iulia Music & Film Festival

Ediția a XI-a a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF) debutează vineri și pune, din nou, față în față publicul cu câțiva dintre cei mai importanți regizori, actori și producători din domeniu. Tudor Giurgiu, regizorul filmului Libertate, proaspăt premiat la Festivalul Internațional de la Sarajevo, alături de producătoarea, Oana Giurgiu și de unul dintre actorii din rolurile principale, Cătălin Herlo, dar și Alexandru Papadopol sau Dorian Boguță, protagoniști în comedia Încă Două Lozuri, sunt doar câțiva dintre invitații speciali din acest an. 

Distins cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE), în cadrul 𝐹𝑒𝑠𝑡𝑖𝑣𝑎𝑙𝑢𝑙𝑢𝑖 d𝑒 𝐹𝑖𝑙𝑚 𝑑𝑒 𝑙𝑎 𝑆𝑎𝑟𝑎𝑗𝑒𝑣𝑜, unul dintre cele mai importante din Europa, Libertate va fi proiectat vineri seara, în deschiderea festivalului, în prezența regizorului Tudor Giurgiu, a producătoarei Oana Giurgiu și a lui Cătălin Herlo, unul dintre revoluționarii din film, care au primit misiunea să aducă la viață cel mai sângeros decembrie din istoria modernă a Sibiului, în timpul Revoluției din ’89. 

Tot în prima zi a festivalului, publicul AIMFF va avea ocazia să afle de la Adina Popescu și Iulian Manuel Ghervas, regizorii documentarului “Vulturii din Țaga”, despre cum au transformat povestea unei echipe de fotbal dintr-un sat din Câmpia Transilvaniei într-un veritabil hit al festivalurilor de film din această vară. 

Iar dacă tot e vorba de hit-uri, în Playback, le vom putea asculta pe cele mai la modă, la pachet cu nostalgiile anilor ’80, direct din Disco Ring din Costinești, chiar în prezența regizoarei Iulia Rugină și a protagonistului de la pupitru, dar și de pe marele ecran, DJ-ul Sorin Lupașcu

Ion Vântu și Ion Coșeru, actorii din Carbon, comedia care a făcut deja “ravagii” în Republica Moldova, distinsă cu Premiul Publicului în cadrul TIFF 2023, vin să împărtășească aventuri și momente mai puțin cunoscute din timpul filmărilor. În aceeași zi, pe Esplanada Obeliscului, Andrei Tănase va povesti experiența sa de a regiza filmul său de debut, Tigru, având ca protagoniști actori cunoscuți, dar și un tigru în carne și oase. Ultimul nu va fi prezent la proiecție. 

Încă Două Lozuri, continuarea comediei din 2016, este, fără îndoială, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului, iar invitații speciali ai avanpremierei din ultima zi a festivalului sunt Alexandru Papadopol și Dorian Boguță, doi dintre actorii din rolurile principale. Tot în ultima zi a festivalului, vom afla de la Mario Floricica, la proiecția filmului David (r. Radu Muntean), cum a fost să parcurgă Drumul luI David, alături de ultramaratonistul Tibi Ușeriu.  

Și de data aceasta, Alba Iulia Music&Film Festival pune pe afiș o serie de evenimente pentru întreaga familie. Piese de teatru de păpuși puse în scenă și reinterpretate de trupa Magic Puppet din Cluj-Napoca, dar și ateliere de confecționat păpuși din șosete sau baloane modelabile sunt evenimentele de care se vor bucura copiii micii și mari. Iar în serile de sâmbătă și duminică, încingem atmosfera pe străzile din Cetatea Alba Carolina cu personaje spectaculoase pe picioroange și chiar cu un…submarin. 

Intrarea spectatorilor va fi liberă, iar programul complet al filmelor și evenimentelor din cadrul festivalului poate fi găsit pe albafilmfest.ro.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Leave a Reply

Your email address will not be published.