Un cine-concert, acompaniat live de unul dintre artiștii care au sonorizat proiecții speciale în cadrul TIFF, și o selecție eclectică de concerte vor face deliciul cinefililor la cea de a IX-a ediție a Alba Iulia Music & Film Festival (AIMFF). De vineri până duminică, Damian Drăghici, Alifantis & Zan și surorile Osoianu vor aduce, în Piața Cetății, secvențe muzicale pe cât de diferite și surprinzătoare, pe atât de așteptate după un an de liniște.
La fel ca în anii trecuți, Piața Cetății va fi scenă pentru artiștii invitați ai festivalului.
De la proiecte muzicale ample la întoarcerea la origini și tradiții, Damian Drăghici & Brothers uimesc audiențele de fiecare dată. Lansat în 2006, proiectul Damian & Brothers este o călătorie emoționantă printr-o diversitate de stiluri muzicale, care l-au inspirat, de-a lungul timpului, pe artistul român cu studii de specialitate în Atena și Boston. Folclor, pop instrumental, new age, world music şi jazz la nai sunt doar câteva dintre ingredientele celei mai ample producţii artistice cu care Damian&Brothers au făcut înconjurul lumii.
Concertul va avea loc vineri, 2 iulie, de la ora 20:30, și va deschide oficial festivalul.
Formula înființată de Nicu Alifantis, în 1995, ca trupă de studio pentru înregistrarea albumului „Voiaj”, la sugestia marelui muzician Doru Căplescu, devine, în 1996, după ce au imprimat împreună și albumul „Nichita”, o trupă de proiecte. Prima apariție pe scenă are loc în iulie 1996, la Festivalul de Artă Medievală de la Sighișoara, unde grupul susține recitalul „Chanson pour mon amour”. Acest festival face ca trupa să capete un nume: ZAN.
Muzicieni valoroși, proveniți din zone muzicale diferite (jazz, rock, pop), fiecare în parte cu o puternică personalitate artistică, Alifantis & Zan ajung la o deosebită afinitate artistică, găsind împreună propriul drum muzical.
Publicul este invitat la concertul Alifantis & Zan sâmbătă, 3 iulie, de la ora 20:30, în Piața Cetății.
Cinci voci, fiecare într-o tonalitate diferită, dar împreună creând un sunet armonios, vor interpreta mici bijuterii din folclorul autentic. Surorile Osoianu, prezențe luminoase și spirituale, în costume tradiționale, vor urca, pentru prima oară, pe scena AIMFF.
Originare din Republica Moldova și apreciate inclusiv în perioada ocupaţiei sovietice, surorile Ileana, Iulia, Valentina, Romela și Maria Osoianu au în repertoriu muzică de joc, cântece de dragoste, balade etc, atent culese din folclorul moldovenesc. Mereu în căutarea ineditului, “cele cinci voce gemene” au avut, de-a lungul timpului, colaborări cu Zdob și Zdub, Loredana, Subcarpați și PlayStation România.
În 4 iulie, de la ora 20:30, surorile Osoianu vor anima Piața Cetății spre încântarea iubitorilor de tradiții românești.
Filmul mut Muguri zdrobiți, considerat deschizător de drumuri datorită îndrăznelii cu care critică moravurile societății londoneze și a tehnicilor inovatoarea folosite în construcția poveștii, va închide această ediție a festivalului. Regizată în 1919, drama lui de D. W. Griffith demolează limitările cinematografice ale epocii, prin contopirea fotografiei, teatrului, scenografiei și a poeziei pe același platou de filmare, și portretizează, în subsidiar, concepțiile rasiste ale vremii. În 90 de minute, spectatorii o vor descoperi pe actrița Lillian Gish jucând magistral o tânără săracă din cartierul londonez Limehouse, bătută cu bestialitate de propriul tată, care se îndrăgostește de un tânăr chinez.
Răsturnarea dramatică a poveștii va fi sonorizată live de DuBase, un obișnuit al proiecțiilor speciale în cadrul TIFF și “părintele” scenei Roots la Electric Castle. DuBase s-a apucat de „pus muzică” în 1997, în Cluj-Napoca, sub umbrela Cluj Raving Society, care a dat primul festival românesc de muzică electronică, DelaHoya. În cursul ultimilor 20 de ani, a participat la cele mai importante festivaluri de muzică din țară și unele din străinătate, a fost promoter entuziast, aducând în atenția publicului proiectul Babalonia, cu aplecare asupra muzicilor exotice oarecum inexact catalogate ca world music.
Muguri Zdrobiți va fi proiectat duminică, 4 iulie, de la 21:45, în Grădina Cetății (Aleea Sf. Capistrano).
Accesul la toate evenimentele din cadrul AIMFF va fi liber pentru public, cu respectarea normelor de siguranță în vigoare.
Programul complet al filmelor și evenimentelor din cadrul festivalului va putea fi găsit, în curând, pe albafilmfest.ro.