×
Ne pare rau, vizionarea acestei pagini nu este posibila in Internet Explorer 6.
Pentru a explora continutul tiff.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Pentru a beneficia de experienta completa a sitului tiff.ro, va rugam sa downloadati unul din urmatoarele browsere:
Continua pe Tiff.ro

Top left

Despre festival

 

La Alba Iulia, toamna începe cu sărbătoarea muzicii și a filmului!

Alba Iulia Music and Film Festival aduce în fiecare toamnă proiecții de filme în sală și în aer liber, concerte și evenimente speciale care leagă cele două arte - proiecții de film mut cu acompaniment live, musical-uri, documentare despre viața unor artiști celebri, ateliere și activități. Pentru un eveniment cât mai complex, organizatorii vor aduce la Alba Iulia echipament tehnic de ultimă generație, două ecrane gigant speciale pentru proiecțiile în aer liber, precum și instalații de sunet și lumini profesioniste.

Argumente

Alba Iulia este unui dintre cele mai importante orașe din România, iar infrastructura și „setea” de cultură a orașului oferă un cadru ideal pentru un asemenea festival. De altfel, interesul publicului pentru film este în creștere. Asociația Film și Cultură Urbană susține animarea spațiilor publice ale orașelor cu evenimente culturale, menite deopotrivă să atragă din nou publicul spre cinema și muzica de calitate, dar în același timp să ofere un mod relaxant și plăcut de petrecere a timpului liber. 

Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea unui produs de interes local și național nou, proaspăt, care să satisfacă nevoile iubitorilor de film și muzică și care să releve, totodată, valorile zonei. Organizatorii doresc să dezvolte un fenomen cultural care să implice toate straturile sociale, care să contribuie la dezvoltarea industriei media și cinematografice în zonă și care să încurajeze creativitatea tinerilor.

 

MIRCEA HAVA: Bun venit în Cealaltă Capitală!

Alba Iulia a fost mulți, din păcate mult prea mulți ani, “din alt film”. Acum e șansa noastră să o aducem acolo unde îi este locul de drept, nu doar în centrul țării, ci și în centrul unei vieți culturale reale, a unor evenimente importante, cu greutate, care să crească valoarea Cetății și prin prisma a ceea ce se întâmplă între zidurile ei. Avem prea multe idei încât să nu le transformăm în oportunități cum este Alba Iulia Music & Film Festival. E șansa noastră să arătăm că vrem și știm să regizăm evenimente culturale cu rezonanță, să facem din Cetate cel mai mare ecran din țară, pe care nu doar să vedem, ci și să fim văzuți.

- Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia

 

TUDOR GIURGIU: „Alba Iulia a renăscut spectaculos”

De ce muzică şi film?

Pentru că Alba Iulia a renăscut spectaculos în ultimii ani şi merită mult mai mult. Merită evenimente culturale de ţinută.

Pentru că, acum vreo 3 ani, o plimbare prin Cetatea recent renovată m-a umplut de mîndrie şi m-a făcut să umblu printre amintirile mele de şcolar care tranzita Alba în drum spre Sibiu sau Deva, la bunici. Concluzia a fost evidentă: oraşul anilor 80 nu mai are nicio legătură cu cel de azi, iar Cetatea Carolina e un absolut must see pentru orice turist sau trecător ocazional prin zonă.

Succesul TIFF-ului clujean (pentru necunoscători, Festivalul Internaţional de Film Transilvania), faptul că festivalul deja s-a aşezat după cele 11 ediţii şi are un renume internaţional consolidat, ne-au făcut să ne dorim noi provocări şi ambiţii de a demara un proiect nou cu care să retrăim acea stare specială a începuturilor, emoţiile de start pentru un nou festival. Nu am vrut să exportăm TIFF-ul pur şi simplu sau să-i găsim alt nume pentru că nu credem în forme fără fond. Credem în construcţii noi, în inventarea unui festival pornind de la zero şi într-o evidentă misiune de educare a publicului.

Ideea unui festival de film care să aibă drept principal focus muzica nu e nouă, nu am inventat noi roata în privinţa asta. Festivaluri similare sunt peste tot în Europa şi în lume, de la Philadelphia, Austin până la Cracovia. Festivalul propune o combinaţie unică între filme care vorbesc despre muzică sau muzicieni şi posibilitatea de a vedea live fie solişti/trupe care se regăsesc pe coloana sonoră a unui film din program, sau oportunitatea de a asculta muzică de film în interpretări live a unor solişti sau orchestre prestigioase.

Programul festivalului oferă, încă de la prima ediţie, un mix cât mai divers de genuri: de la filme unde muzica joacă un rol esenţial în coloana sonoră, la documentare muzicale, de la concerte simfonice la performance-uri live ale unor muzicieni care acompaniază filme mute.

Suntem convinşi că Alba Iulia poate fi o gazdă perfectă pentru un astfel de festival şi, în timp, Alba Iulia Music&Film Festival să devină un punct important pe calendarul festivalurilor europene de gen. Nu cred că ţine de o ficţiune prea îndepărtată să ni-i închipuim pe Woody Allen sau Peter Gabriel vizitând festivalul, dialogând cu spectatorii despre filme sau urmărindu-i în concerte excepţionale. Am învăţat din experienţa de la TIFF că nu trebuie decât să visezi cu ochii deschişi, să fii tenace în a-ţi duce proiectul la capăt şi în a găsi suficienţi oameni care să aibă încredere într-o construcţie durabilă.

Vă doresc o vizionare şi ascultare cât mai plăcute!

- Tudor Giurgiu - președinte Alba Iulia Music and Film Festival

Fortune Intel